Nebát se! Den poezie 2018

16. 12. 2018

Dne 21. 11. 2018 se několik statečných studentů našeho gymnázia rozhodlo „nebát se a recitovat Shakespeara“ v rámci festivalu zvaného Den poezie.

Po pečlivých přípravách každého z recitujících pod vedením prof. Myslikovjanové měli diváci, kteří se na nás přišli podívat do útulných prostor porubské knihovny, šanci vyslechnout například sonet č. 66, a to hned v několika jazycích. Anglické verze tohoto sonetu se ujala Aneta Roztomilá, v češtině jsme jej mohli slyšet v podání Míši Hrotíkové, francouzsky jej přednesla Katka Kučerová. Ruskou verzi sonetu zarecitovala Nasťa Nosová, čínsky jej přednesla zahraniční studentka Joyce Liao a ve španělštině další zahraniční studentka Alexia Cruz. Také jsme si mohli vyslechnout známý monolog zahloubaného Hamleta v podání Jakuba Martinka, který byl zároveň jedním z moderátorů akce. Balkónová scéna mezi Romeem (Jendou Semanem) a Julií (Nasťou Nosovou) měla záměrně naše vystoupení odlehčit. Nechyběl ani sonet č. 29, se kterým se popral Denis Hradil, či Černovláska, tu v angličtině přednesla Radka Řehulková a v češtině pak Adéla Dostálová. Další statečnou byla Adéla Matejzíková, která si vybrala monolog Ofélie zvaný Zvěst. Aneta Ševčíková, druhá moderátorka večera, přečetla část dopisu, v němž Jan Werich složil poctu Williamu Shakespearovi. Program byl zakončen Šaškovou písničkou v podání Kláry Pačkové.

Vše se náramně vydařilo a povedlo se navodit příjemnou atmosféru. Také divákům se celý večer velmi líbil, jak dokazují postřehy „paní ze třetí řady“, jedné z přítomných maminek účinkujících studentů: „Na akci Den poezie jsem byla již podruhé. Cítím se tam vždy velmi dobře, protože tam vládne příjemná a uvolněná atmosféra. Cením si všech studentů, kteří na akci vystoupili, protože je vidět, že do toho jdou s plným nasazením a dávají do recitování srdce. Výkony mnohých z nich byly výborné. A to nejen recitátorů, ale také moderátorů akce. Líbilo se mi, že se střídalo mluvené slovo s hrou na kytaru. Už se těším na setkání příští rok.“

Co k tomu říci více? My se samozřejmě těšíme také! Doufáme, že vy, milí čtenáři, si příští rok uděláte čas a všichni se sejdeme – v ještě hojnějším počtu, než tomu bylo letos!

Klára Pačková, 2. A

Související články


« zpět