Ohlédnutí za akcemi španělštiny ve školním roce 2014/2015

2. 7. 2015

Školní rok utekl jako voda a před námi jsou prázdniny. Pojďme ale ještě krátce zavzpomínat, co všechno letos studenti španělštiny zažili.

V září španělštináře přivítala nová učebna španělštiny. Učebna 35 totiž přes prázdniny prošla kompletní úpravou. O tom, že jde o učebnu španělštiny, už nyní nikdo nepochybuje, jelikož celá zadní stěna je v barvách španělské vlajky. Na tu pak ke konci roku začaly v hodinách výtvarné výchovy studentky malovat státní znak. O tom, jak jim to zatím jde, se můžete přesvědčit na fotkách.

V prosinci jsme si užili hned dvě akce. Nejprve naši školu navštívily krásné tanečnice flamenka skupiny Aires del Sur Petra Pšenicová a Denisa Pavelová. Pro studenty si připravily krátké povídání o flamenku a několikaminutové představení. Na závěr si připravily workshop, a tak jsme se naučili základní kroky flamenka a společně si flamenko zatančili na písničku Bailando od Enrica Iglesiase. A tančili všichni, dokonce i kluci! Na písničku jsme si zatančili hned dvakrát, a pak jsme se roztančení zase vrátili do hodin.

Těsně před Vánocemi se uskutečnil již 3. ročník maratonu španělských filmů. Tento rok byly na programu filmy od Amenábara, Saury, Medema nebo Buñuela. Každému se líbilo něco jiného, ale největší ohlasy získal thriller Abre los ojos od Alejandra Amenábara.

V únoru a březnu proběhlo napřed školní a posléze krajské kolo konverzační soutěže ve španělštině. V krajském kole byla naše škola letos velmi úspěšná, jelikož Petr Kladiva z 2. A obsadil ve své kategorii 3. místo.

Školní rok jsme zakončili návštěvou španělské restaurace Pata Negra, kde si pro nás připravili degustační menu a povídání o španělské kuchyni. Studenti tak ochutnali například španělský salám chorizo, šunku jamón ibérico, sýr queso manchego, bramborovou tortillu, studenou rajčatovou polévku gazpacho nebo kuřecí paellu, a mimo jiné se dozvěděli, jaký je rozdíl mezi jamón serrano a jamón ibérico.

Všem studentům španělštiny přeji: ¡Buenas vacaciones! ¡Nos vemos en septiembre!

Mgr. Alena Skřivánková

Související články


« zpět