Klenoty Anglie (2016)

13. 10. 2016

Letos si studenti Jazykového gymnázia Pavla Tigrida opět zpestřili začátek nového školního roku studijním vzdělávacím pobytem ve Velké Británii. Celkem 42 účastníků se vydalo pod vedením 2 členů učitelského sboru na cestu za pamětihodnostmi a přírodními krásami staré dobré Anglie. Zájezd se konal ve dnech 10.–16. 9. 2016 a nesl příznačný název „Klenoty Anglie“. Program zájezdu dostál svému názvu a navíc pobytem v anglických rodinách měli studenti skvělou příležitost prohloubit a ověřit si své jazykové znalosti.

Očima studentů…

Dne 10. 9. 2016 jsme se vydali objevovat nejkrásnější kouty Anglie. Na ostrovy jsme se dostali podmořským tunelem z francouzského přístavního města Calais.

Druhý den ráno jsme konečně dorazili do Londýna a začali nasávat tu jedinečnou atmosféru. Jako první jsme se podívali do legendární katedrály Svatého Pavla, vyfotili se před Shakespearovým Globem a navštívili Tate Modern, galerii moderního umění, z jejíž věže jsme viděli krásné londýnské panorama. Poté jsme zamířili na prohlídku Tower Bridge a Tower of London, kde jsme zjistili mnoho o jejich historii a podívali se na korunovační klenoty dnešní i minulé. Lodí po řece Temži jsme se dopravili až do Greenwiche, kde jsme zjistili, že až k nultému poledníku nás nepustí. Alespoň, že výhled byl pěkný. Pak nastal večer „V“: ubytování v rodinách. Mnozí nevěděli, co mají očekávat, ale když jsme se opět sešli další den ráno, všichni byli v pohodě a vychvalovali si, jak je to zrovna u té „jejich rodiny“ super.

Tedy třetí den na nás čekal Oxford v celé své kráse. Všichni byli učarováni areálem velmi známé Christ Church College, jejíž jídelna byla použita v sériích o Harrym Potterovi. Také jsme si udělali procházku kolem Merton College, Town Hall, Radcliff Camera a Clarendon Building. Nechyběl samozřejmě ani rozchod na nakupování. Odpoledne jsme dojeli do Windsoru a vyfotili se před Windsor Castle, víkendovou rezidencí královny Alžběty II. Potom jsme pěšky došli až do Etonu, nejstarší soukromé chlapecké školy. Večer jsme opět strávili v našich úžasných rodinách.

Čtvrtý den jsme se podívali do Winchesterské katedrály, kde se nachází i hrob Jane Austenové. Prošli jsme si historickou část města, dostali rozchod a většina z nás šla nakupovat suvenýry. Stonehenge je jedna z nejkrásnějších přírodních památek a my měli to štěstí si ho zblízka prohlédnout a udělat spousty fotek. Večer jsme zamířili do nových rodin, tentokrát ve městě Bath.

Dopoledne pátého dne jsme strávili prohlídkou známých římských lázní v Bath a nádherného historického centra města. Odpoledne na nás čekali Cheddar George and Caves. Prošli jsme si celý komplex jeskyní a zhlédli působivé zpracování naučného filmu – promítáním na zdi jeskyní. Na večeři už jsme byli zpátky v rodinách v Bath.

Šestý den jsme se opět vrátili do Londýna. Projeli jsme se na London Eye a pěšky se vydali okolo Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street, Trafalgar Square a přes St. James’s Park až k Buckingham Palace. Ale co nikdo nečekal? Že pojedeme metrem! Svezli jsme se na Covent Garden, kde byl začátek našeho závěrečného velkého nakupování. Poté jsme došli na Piccadilly Circus, které je plné obchodů s typickými anglickými suvenýry. Z Piccadilly Circus jsme došli na Oxford Street a dostali ten dlouho očekávaný závěrečný rozchod. Nakonec jsme se metrem svezli ještě jednou na místo, kde nás čekal autobus. Byli jsme nadšení, ale unavení z osmihodinového pochodu po městě a měli s sebou plno tašek z našich nákupů. Naštěstí jsme se do autobusu vlezli a mohli vyrazit domů.

Zájezd byl super, už se těšíme, jaké překvapení nás čeká příští rok. Doufáme, že autobus bude zase stejně plný skvělých účastníků jako tento rok. :)

Marie Cvečková, Hana Tymlová, 3.A

Související články


« zpět